Getrokken veldspuiten

Het assortiment bevat machines met een tankinhoud oplopend van 2300 liter tot 15000 liter en een spuitboombreedte van 18 tot 45 meter. Ontwikkeling, productie en afzet vinden plaats volgens de strengst geldende voorschriften. Alle AP Dubex machines zijn SKL gekeurd volgens richtlijn NEN-EN-ESO 16122 en worden geleverd met het goedkeuringscertificaat volgens EU-verordening 167/2013.

Junior

18-27m

Vector

18-36m

Mentor

18-45m

Actor

18-45m

Stentor

24-45m

Maxtor

30-45m


Alle modellen zijn standaard uitgerust met :

 • Elektro-hydraulische hoogteverstelling
 • Elektro-hydraulisch gelijktijdig vouwen hoofdbomen/gelijktijdig vouwen topeinden
 • Geveerde spuitboomophanging
 • “Superbalans”-balanceersysteem met mogelijkheid tot balanscorrectie
 • Horizontaal dempingssysteem met gasveerdempers
 • Obstakelbeveiliging van de topeinden (naar voren en naar achteren)
 • Elektrische hoofdkraan en sectiebediening
 • ISOBUS Computer MIDI 3
 • 100% Ringleiding met pneumatische doppenschakeling
 • Spiraalslang met luchtpistool
 • Spoelwaterspaarschakeling, handbediend
 • Aftakas met groothoekkoppeling
 • Digitale manometer
 • RVS leiding (Aisi 304)
 • Niveaumeting Tank Control
 • Luchtgeremde as
 • Zuigslang 6m met camlock-koppeling
 • Trap met bordes
 • Persfilter 100 mesh
 • Spoelschijf(ven) in tank
 • Aftapkraan
 • Aluminium kast op achterbrug
 • RVS bouten, moeren en slangklemmen
 • Plasticoat poederlakbehandeling, geschikt voor vloeibare meststoffen
 • Straatverlichting volledig in LED
 • RDW-keuring en SKL-keuring

De tank

De modellen Junior, Vector, Mentor, Actor en Stentor zijn met een lichte maar sterke, uit polyethyleen vervaardigde tank uitgerust. Het oppervlak van polyethyleen is aan de binnenkant zeer glad. Samen met de effectieve spoelschijven laat de binnenzijde van de tank zich eenvoudig en goed reinigen.
In de hoofdtank is een schoonwatertank geïntegreerd. Deze functioneert tevens als slingerschot. In combinatie met de speciaal gevormde bovenzijde worden vloeistofbewegingen geminimaliseerd. Resultaat: stabiliteit en veiligheid.
De tankuitloop is zodanig gevormd dat werkelijk alle vloeistof kan worden verspoten. Het actuele vloeistofniveau wordt door een elektronische tankinhoudsmeting weergegeven. Deze TankControl geeft het actuele vloeistofniveau zowel op de spuitmachine als op de bedieningsterminal weer.


Het frame

Het frame is robuust geconstrueerd en is de ruggengraat van de machine. Het vormt een solide basis voor de spuitboomophanging. De assen zijn royaal gedimensioneerd. Uit de combinatie van as en wielen kan iedere gewenste spoorbreedte worden verkregen. Alle assen zijn met een  2-leiding perslucht-remsysteem uitgerust.

De optionele AP DUBEX luchtvering biedt niet alleen een stabiel en rustig rijgedrag, het voorkomt tevens dat bewegingen naar de spuitbomen worden overgedragen. Bovendien reduceert het de belasting van de constructie. De automatische rijhoogteregeling zorgt ervoor dat de optimale veerwerking gewaarborgd blijft bij verandering van belasting.


Spoorvolginrichting

De automatische knikdissel is nog steeds onovertroffen om binnen de smalle marges van het cultuursysteem beide wielen exact in het spoor te laten lopen. Of de bocht nu flauw of scherp is, de spoorbreedte van de spuitmachine blijft gelijk .De automatische disselbesturing wordt middels TrailControl aangestuurd. Door de proportionele hydrauliek zullen stuurbewegingen uiterst soepel en met de juiste stuursnelheid worden uitgevoerd.

Fuseebesturing gecombineerd met TrailControl creëert bij grote werkbreedtes en rijpaden een zeer rustig boomgedrag. In de automatische modus zorgen de sensoren van de TrailControl voor een nauwkeurige spoorvolging door de positie van de dissel, de rijsnelheid, de scherpte van de bocht en de wensen van de bestuurder te registreren. Naar aanleiding van deze variabelen zal het proportionele ventiel van de besturing zodanig worden aangestuurd dat gewasschade en ongewenste bewegingen van de machine tot het verleden behoren.

De dissel wordt naar keuze in boven- of onderaanspanning uitgevoerd. Als alternatief van het trekoog is een kogeltrekhaak leverbaar.


De bediening en reiniging

In de landbouwsector zien we veel verschillende, geavanceerde machines waarvan de bediening vaak onoverzichtelijk is. AP DUBEX ontwikkelt haar machines zodanig dat de bediening logisch en intuïtief is. De modernste elektronica helpt u probleemloos naar het beste resultaat. Eenvoudige kalibratie en ingebouwde controles maken deze techniek gemakkelijk toepasbaar.

Kranen

Alle bedieningselementen en de vul- en spoelinrichting (optie) zijn aan de linkerzijde geplaatst. U bedient ze eenvoudig wanneer u naast de machine staat. Boven geplaatste kranen zijn direct vanaf het royale bordes bereikbaar. De zuigkranen bepalen waar het water vandaan komt, uit de machine of van buiten. Elke pomp heeft een eigen zuigkraan en zo laat de vulcapaciteit zich gemakkelijk aan het toegepaste gewasbeschermingsmiddel aanpassen.

Fustenreiniger

AP DUBEX biedt twee mogelijkheden voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddel en het spoelen van verpakkingen. Standaard wordt boven de tankopening gevuld en gespoeld. Optioneel is een vul- en spoelinrichting leverbaar. Deze is samen met de bedieningsgroep aan de linkerzijde van de machine aangebracht.
Het is compleet uitgerust met ringleiding, injector en fustenreinigerspoelkop. Na gebruik wordt de vul- en spoelinrichting compact naast de machine ingeklapt.

Spuiten

Wanneer de spuitmachine met twee pompen is uitgerust, is één pomp als roer- en de andere als spuitpomp geschakeld. De tankkeuzekraan bepaalt of spuitvloeistof of schoon water wordt aangezogen. Vanaf een minimumniveau roert de roerpomp niet meer. Ook het overschot van de spuitpomp kan buiten de tank om naar de zuigleiding worden teruggevoerd. Zo komt de spuitvloeistof in de tank tot rust en wordt schuimvorming voorkomen.

Pompen

Alle AP DUBEX spuitmachines zijn standaard met Bertolini zuigermembraanpompen uitgerust. Deze pompen, van bewezen kwaliteit, zijn betrouwbaar en ongevoelig voor gewasbeschermingsmiddel. De pompcapaciteit varieert van 210 tot 600 liter per minuut. De pompen zijn beschermd in de dissel gemonteerd.

Volledige ringleiding

Het beste van het beste! De getrokken modellen van AP DUBEX zijn standaard met een ringleiding inclusief luchtafsluitbare dophouders uitgerust.
Dit hoogwaardige ringleiding-systeem maakt het mogelijk spuitvloeistof of schoon water onder hoge druk door de spuitleiding te pompen zonder dat de dophouders zich openen. De dophouders worden met perslucht actief geopend. Zonder luchtdruk zijn ze krachtig gesloten. Hoe breed de spuit ook is, bij het openen van de secties verspuiten alle spuitdoppen ogenblikkelijk en gelijktijdig spuitvloeistof.
De beruchte V-vorm behoort definitief tot het verleden. Bij het afsluiten van een dop of sectie reageert het druksysteem onmiddellijk en in een tel is de ingestelde druk weer op het juiste niveau.

 

Reinigen

Bovenin de tank zijn turbovormige spoelschijven aangebracht. Ze staan voor een efficiënte en effectieve tankreiniging.

 

Ecoflush en DCS (Dubex Cleaning System)

Wilt u het reinigingsproces automatiseren? De spuitmachine kan met het AP Dubex "Ecoflush"-systeem worden uitgerust, een systeem waarmee de machine snel compleet gespoeld kan worden. Het gehele spoelproces kan via het menu in de terminal in combinatie met de elektrische kranen bediend worden.

U kunt ook kiezen voor een volledig geautomatiseerd systeem, het Dubex Cleaning Systeem. Het menu in de terminal bevat dan meerdere spoelprogramma's die volledig automatisch hun werk doen. Het spoelwater zal voor het grootste gedeelte via de bomen worden verspoten, het restant dat door middel van de ringleiding weer in de tank gekomen is wordt via de afvoerklep onder de hoofdtank automatisch afgevoerd. Al rijdend met uw spuit over het land wordt het proces voltrokken, u kunt met een schoongespoelde spuit het perceel verlaten.


Computers

AP DUBEX spuitmachines zijn precisiemachines. Machines die u werk uit handen nemen en de gewasbescherming optimaliseren. De spuitcomputers helpen u bij de bediening. Eenvoudig, betrouwbaar en hoge prestaties!

ISOBUS

ISOBUS is een uniforme taal, die maakt dat verschillende tractoren en werktuigen met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijke stap voorwaarts in gemak, efficiëntie en kostenbesparing.

Slechts één terminal voor meerdere machines
Zo heeft u niet meer bij elke machine een aparte terminal nodig, maar kunt u met één terminal volstaan voor meerdere machines. Dat betekent dat de machines via ‘plug & play’ meteen op een ISOBUS tractor aangesloten kunnen worden. De terminal brengt vervolgens het werktuig met zijn bedien- en instelmogelijkheden automatisch in beeld.
Iedere AP DUBEX machine is uitgerust met een ISOBUS-jobcomputer. Deze SPRAYER-Controller MIDI is een ISOBUS-jobcomputer welke de complete aansturing van de machine verzorgt. Afhankelijk van de uitrusting van de machine, zullen er één of meerdere Jobcomputers gemonteerd zijn.

U kunt kiezen uit verschillende Müller of Trimble terminals. Terminals hebben standaard de “ISOBUS-UT-UNLOCK” wat betekent dat alle machines met een ISOBUS-Jobcomputer met deze terminals aangestuurd kunnen worden. Doorgaans worden de terminals gecombineerd met een Joystick welke u de meest belangrijke functies binnen handbereik brengt. Vervolgens kunnen er meerdere Apps op deze terminals vrijgeschakeld worden om de functionaliteit te verhogen. Uiteraard kunt u, in overleg met ons, de AP Dubex machines welke zijn voorzien van een ISOBUS-Jobcomputer ook bedienen met een ISOBUS terminal van een ander merk.

 


Spuitbomen

De basisserie heeft spuitbomen met een werkbreedte tot 27 m, in de “zware” serie zijn ze leverbaar van 27 tot maximaal 45 meter. De bomen zijn volledig van staal geproduceerd, sterk maar toch licht. Alle AP DUBEX spuitbomen zijn met het bewezen “Superbalans”-systeem uitgerust. Een uniek systeem, waarbij de spuitboom vrij is opgehangen en er nauwelijks bewegingen naar de spuitboom worden overgebracht. De spuitboom balanceert altijd zelfstandig en snel. Ook zal de spuitboom snel reageren zodra u de positie van de balans corrigeert.

De hefcilinder is voorzien van een accumulator. Deze accumulator dempt de oneffenheden in het veld zodat verticale bewegingen van het chassis niet leiden tot verticale bewegingen in de spuitboom. Dit resulteert in een constante spuithoogte en beschermt de spuitboom tegen piekbelastingen.

Zwiep

Naast het pendelen in de verticale richting bewegen spuitbomen ook in horizontale richting. Daarom zijn AP DUBEX spuitmachines met een innovatief “Anti-Zwiep-Systeem” uitgerust, dat de voor- en achterwaartse spuitboombeweging effectief onderdrukt.

Krachtige gasveerdempers dempen deze beweging. De rubbers welke, vanaf 40 meter werkbreedte, tussen het linker- en rechter boomdeel zijn gemonteerd zorgen er voor dat zwiep bij snelheidswijzigingen enorm gereduceerd wordt en uw afgifte over de gehele werkbreedte constant blijft.

Dophouders en spuitdoppen

Naast alle gangbare spuitdoppen biedt AP DUBEX ook Airtec-luchtvloeistofdoppen, luchtondersteuning en het WAVE-systeem. De sectieverdeling heeft een standaarduitvoering. Indien gewenst kan deze sectieverdeling natuurlijk ook afwijkend uitgevoerd worden ingericht. Rand- en kantdoppen zijn zowel handbediend als elektrisch beschikbaar.